انتخاب لپ تاپی که بتونه از کار پردازشی سنگینی مثل تولید صدا بر بیاد میتونه مشکل باشه. بعضی از لپ تاپها رو عمر باتری تمرکز دارند، بعضی از لپ تاپها تمرکزشون روی عملکرده و از پردازندههای رده بالا استفاده میکنند تا از از اجرای بینقص کارا اطمینان داشته باشند. حالا فاکتورهایی مثل اندازه صفحه نمایش و وزن و جنبههای زیبایی شناسانه هم به این عوامل اضافه کنید. میبینید که اگه ندونید برای کارتون چه مدل لپ تاپی نیازه انتخاب چقدر براتون سخته!
اگه قصدتون از خرید لپ تاپ استفاده از اون برای آهنگسازیه باید به دوتا ویژگی بیشتر از بقیه مشخصات لپ تاپ توجه کنید. اون دوتا ویژگی چیه؟ پردازنده و حافظه رم اون لپ تاپ.
پردازنده در حقیقت چیزیه که کار اصلی رو انجام میده، وقتی یا ساز جدید به لپ تاپ متصل میکنید یا وقتی پیانو رول برنامه آهنگسازی خودتون رو پر میکنید یا کار صداسازی رو انجام میدید دارید از پردازنده درخواست میکنید که این عملیات رو انجام بده.
اضافه کردن افکتها و افزونههای به برنامه آهنگسازی خودتون کاریه که روی پردازنده انجام میشه. خروجی گرفتن از نسخههای قطعهای که ساختید کاریه که پردازنده انجام میده.
خب متوجه مطلب شدید، اگه شما با کار پردازشی طرف باشید پردازنده دوستیه که کارای شما رو انجام میده. پس موقع خرید لپ تاپ باید قبل از همه چی به پردازندهی اون لپ تاپ توجه داشته باشید.
خب گفتیم که اگه قصدتون خرید لپ تاپ برای آهنگسازیه باید به پردازنده لپ تاپی که قصد خریدش رو دارید توجه ویژهای بکنید. حالا این سوال پیش میاد که چه پردازندهای برای آهنگسازی مناسبه.
یه پردازنده قوی به معنای اینه که لپ تاپ شما میتونه کارای بیشتری رو تو زمان کمتری انجام بده. ممکنه شما فقط تفاوتهای کوچیک رو ببینید. مثلا دوتا پردازنده رو درنظر بگیرید که یه فایل صوتی تو یکی از اون پردازندهها فقط یه دقیقه سریعتر پردازش بشه اما با گذشت زمان این عدد قطعا بیشتر میشه.
تو دنیای پردازندهها دوتا بازیگر اصلی وجود داره. یکی از اون اسمها اینتله که به احتمال زیاد بارها اونو شنیدید. پردازندههای جدید اینتل از Core i3 که ضعیفترین اوناست تا Core i9 که آخرین و قویترین اوناست تو بازار موجود هستند.
رایجترین لپتاپهای متوسط رو به بالای پردازندههای i5 و i7 دارند و تو این محدوده هم فرکانسهای مختلفی داریم که بر حسب گیگاهرتز اندازه گیری میشند. هر کدوم از این پردازنهها فرکانس توربو هم دارند که وقتی کار سنگینی رو قراره اجرا کنند به اون سرعت میرسند.
شرکت دیگهای که تو بازار فعاله شرکت AMD هست که پردازندههای Ryzen رو تولید میکنه. AMD هم تقریبا از مدل اینتل پیروی میکنه و مدلهای محبوبی مثل R3 و R5 و R7 و R9 داره. نام دیگری که باید به آن توجه کرد AMD است که پردازنده های Ryzen را تولید می کند. اینها از نامگذاری مشابهی با نسخه های اینتل پیروی می کنند، بنابراین R3، R5 و غیره، و در میان جمعیت بازی محبوب هستند.
شرکت اپل هم برنامه کم کم داره از پردازندههای M1 ساخت خودش تو لپتاپهاش استفاده میکنه اما در حال حاضر هنوز گزینه خیلی در دسترسی نیستش.
حافظه رم حافظهی کوتاه مدت دستگاه شماست، تو برنامههای ویرایش صوت که شامل تعداد زیادی صدا هستند رم بالاتر به شما این امکان رو میده صدا رو بدون اشکال و سریع پخش کنید چون لازم نیست هر دفعه فایلها رو از هارد دیسک بارگیری کنه.
8 گیگابایت حافظه حداقل حافظهای که شما برای کارای آهنگسازی خودتون بهش احتیاج دارید ولی بهترین حالت اینه که شما لپ تاپی رو انتخاب کنید که 16 گیگابایت حافظه رم داشته باشه، با اینکه شاید مجبور باشید بیشتر هزینه کنید اما 16 گیگابایت رم کارهای بزرگتری برای شما انجام میده.
اگه دنبال لپتاپی با حافظه رم کمتر هستید حداقل به این نکته توجه داشته باشید که امکان ارتقای رم اون لپ تاپ وجود داشته باشه تا اگه دیدید حافظه رمتون جوابگوی کاراتون نیست امکان ارتقای اون رو داشته باشید. این امکان برای لپتاپهای اپل وجود نداره، پس بهتره موقع خریدتون دقت کنید.
بعد از پردازنده و حافظه رم میرسیم به فضا برای ذخیرهسازی.
برای برنامههایی که شامل کتابخونههایی هستند که صدا رو از روی دیسک پخش میکنه باید از یه SSD استفاده کنید. SSD این مزیت رو داره که دادهها رو سریع انتقال میده، فایلها سریعتر بارگیری میشند و عملکرد به طرز قابل توجهی بهتر میشه. این نوع حافظه گرونتر از HDD هست اما اگه شما از طریق ساخت موسیقی کسب درآمد میکنید پرداخت این هزینهی اضافی قابل توجیهه.
استفاده از حافظهی ترکیبی هم گزینهی مناسبیه. مثلا شما میتونید از یه HDD برای ذخیرهسازی فایلهای عادیتون استفاده کنید و از یه SSD برای ذخیرهسازی فایلها و برنامههایی که به پردازش سریع احتیاج دارند بهره ببرید.
گزینه بعدی هم استفاده از حافظههای خارجیه.
یه حافظه SSD اکسترنال مخصوصا اگه از فناوری USB Type C استفاده کنه توانایی مورد نیاز برای انتقال فایلهای مورد نیاز برای تولید موسیقی رو داره.
مشکلی که لپتاپهایی با صفحه نمایش بزرگ دارند اینه که حمل و نقلشون آسون نیست. خیلی از DAW و VST های امروزی حجم زیادی از صفحه رو اشغال میکنند. اگه میخواید زمان زیادی رو تغییر پارامترها و نظارت روی آهنگها بکنید بهتره همه اونا رو تو یه صفحه نمایش 15 اینچی یا بزرگتر ببینید.
برای ضبط ساده، بیتسازی و اسکرچینگ میتونید از صفحه نمایش کوچیکتر مثل یه صفحه نمایش 13 اینچی استفاده کنید.
میتونید لپ تاپ رو از طریق HDMI به صفحه نمایش خارجی متصل کنید و از لپ تاپ به عنوان صفحه نمایش دوم خودتون استفاده کنید.
طبق چیزایی که گفتیم برای انتخاب لپ تاپ مناسب برای آهنگسازی باید فاکتورهای زیادی رو در نظر بگیریم. حالا میدونیم چرا یه لپ تاپ که از پس هرکاری بر بیاد قیمت بالایی داره.
مثل دستگاههای دیگهای که برای تولید موسیقی لازمه مثل دستگاه مانیتورینگ صدا یا میکسرها هرچقدر هزینه بیشتری بابتش پرداخت کنید دستگاه بهتری خریداری میکنید.
همیشه گزینه بهتر اینه که بهترینها رو خریداری کنید تا اینکه برای خرید صرف جویی کنید و بعدا پیشمون بشید چون کیفیت و عملکردی که انتظار داشتید رو دریافت نکردید.
اما شما برای آهنگسازی حداقل به یه پردازنده اینتل i5 و 8 گیگابایت رم احتیاج دارید و بهتون توصیه میکنیم حتما از لپ تاپی استفاده کنید که SSD داشته باشه.
لپتاپهای i3 نسل یازدهم اینتل هم میتونند از پس پردازشهای سنگین آهنگسازی بر بیاند.
تنها چیزی که ممکنه بخواید ازش صرف نظر کنید تا هزینههاتون رو کاهش بدید کارت گرافیکه. اگه شما میخواید از لپ تاپ خودتون فقط برای آهنگسازی استفاده کنید نیازی به پردازنده گرافیکی جداگانه ندارید.
به طور خلاصه یه لپ تاپ مناسب برای آهنگسازی:
اگه قصدتون خرید لپ تاپ مناسب برای آهنگسازیه ما محصولات زیر رو بهتون پیشنهاد میکنیم:
لپ تاپ 13 اینچی ایسوس ZenBook UX363EA-A
لپ تاپ 13 اینچی ایسوس ZenBook UX325EA-B
لینک مقاله در وبسایت
پردازندههای لپ تاپ طی سالهای قبل نسل به نسل قدرتمندتر شدند. هستههای پردازنده و فرکانس توربوی پردازندههای لپ تاپ بیشتر شده ولی هنور بیه فرق اساسی بین یه پردازنده لپ تاپ با یه پردازنده دسکتاپ هست.
خب تفاوت اساسی بین پردازنده لپ تاپ و دسکتاپ چیه؟ اول از همه بگیم که برنامهای که پردازنده دسکتاپ بتونه اجرا کنه، پردازنده لپ تاپ هم میتونه اجرا کنه. تفاوت اصلی بین پردازنده لپ تاپ و پردازنده دسکتاپ کارایی اوناست.
برای مثال بیاید یه پردازنده مثل Intel Core i7-8750H برای لپ تاپ و یه پردازنده مثل Intel Core i7-8700K رو برای دسکتاپ در نظر بگیریم. هر دوتا پردازنده 6 تا هسته و 12 تا رشته (Thread) دارند و از خانواده Coffee Lake پردازندههای اینتل هستند.
طبق بررسی این وبسایت پردازنده Intel Core i7-8700k که برای دسکتاپه 26 درصد سریعتر از پردازنده Intel Core i7-8750H لپ تاپه.
همونطور که دیدید پردازنده دسکتاپ سریعتره، حتما این سوال براتون پیش میاد که چرا.
خب چنتا دلیل داره.
اولیش اینکه یه پردازنده دسکتاپ فضای بیشتری برای خنک شدن داره.
دومیش اینه که یه پردازنده دسکتاپ میتونه از قدرت بیشتری استفاده کنه.
سومیش اینه که معمولا یه پردازنده دسکتاپ هستههای بیشتری داره.
چهارمیش هم اینه که فرکانس یه پردازنده دسکتاپ معمولا بیشتره.
تو ادامه هر کدوم از اینا رو توضیح میدیم.
یه پردازنده دسکتاپ از خنککنندهای استفاده میکنه که تقریبا دوبرابر خنککننده پردازنده لپ تاپه.
حتی خنک کنندههای دسکتاپ ارزون مثل فنی که اینتل با پردازندههاش عرضه میکنه میتونه از قدرت خنک کنندگی یه لپ تاپ سطح بالا بهتر عمل کنه.
وقتی یه پردازنده قدردت خنک کنندگی بیشتری داشته باشه میتونه مقدار حرارت خودش رو بالا ببره که این باعث میشه سرعت بالاتری داشته باشه و برای یه مدت طولانی تو اون سرعت باقی بمونه. این یعنی یه پردازنده دسکتاپ میتونه عملکرد بهتری داشته باشه چون اگه یه پردازنده لپ تاپ زمان طولانی بخواد تو نهایت عملکرد خودش کار کنه با مشکل گرمای بیش از حد مواجه میشه.
تو اکثر لپتاپهای سبک اینکه دمای پردازنده به بالای 90 درجه سانتیگراد برسه یه امر طبیعی به نظر میرسه در حالی که پردازندههای دسکتاپ تو اوج کار خودشون دمایی بین 70 تا 80 درجه سانتیگراد دارند.
برای جلوگیری از داغ شدن بیش از حد، لپتاپها سرعت خودشون رو کاهش میدند تا دما رو پایین بیارند، چون وقتی سرعت خودشون رو زیاد میکنند و خنک کننده مناسب برای دفع گرمای اضافی وجود نداره دما به طور قابل توجهی افزایش پیدا میکنه. این کار باعث میشه عملکرد یه پردازنده لپتاپ نسبت به یه پردازنده دسکتاپ پایینتر باشه.
همه پردازندهها داری فاکتوری به اسم TDP هستند. TDP مخفف Thermal Design Power هست که به فارسی میشه یه چیزی تو مایههای توان حرارتی. TDP بر حسب وات اندازهگیری میشه و حداکثر گرماییه که انتظار میره یه پردازنده تولید کنه.
با توجه به محدودیت خنک کننده که در مورد اون صحبت کردیم پردازندههای لپ تاپ TDP پایینتری نسبت به پردازندههای دسکتاپ هستند.TDP پردازندههای لپ تاپ بین 15 تا 45 واته در حالی که پردازندههای دسکتاپ میتونند TDP بین 35 وات تا 200 وات داشته باشند.
همونطور که میدونید پردازندههای لپ تاپ باید توانایی اینو داشته باشند تا فقط با باتری خودشون کار کنند. پس محدودیتی برای توانی که اجزای لپ تاپ میتونند ازش استفاده کنند وجود داره که در نهایت باعث محدودیت عملکرد میشه.
از طرف دیگه پردازندههای دسکتاپ میتونند مقدار قابل توجهی گرما تولید کنند قبل اینکه مجبور به کاهش قدرت بشند.
یه نکته دیگه هم که تو سیستمهای دسکتاپ وجود داره که میتونید سیستم خنک کننده اون رو با یه سیستم خنک کننده بهتر جایگزین کنید تا عملکرد بهتری به دست بیارید در حالی که هنوز این امکان برای لپتاپها وجود نداره.
در کنار محدودیتهای حرارتی و قدرتی که یه پردازنده لپ تاپ داره، فضای محدودی داخل لپ تاپ وجود داره. همه این دلایل با هم باعث میشن که پردازندههای دسکتاپ تعداد هستههای بیشتری نسبت به پردازندههای لپ تاپ داشته باشند.
اگه بخوایم دوتا پردازنده نسل هشتمی Intel Core i5-8300H از سمت لپتاپها و Intel Core i5-8400 رو از سمت دسکتاپها با هم مقایسه کنیم میبینیم که پردازنده دسکتاپ 6 تا هسته فیزیکی داره و پردازنده لپتاپ 4 تا هسته فیزیکی. وقتی پردازندههای یک نسل رو با هم مقایسه میکنیم باید بدونیم که داشتن تعداد هستههای بیشتر به معنای عملکرد بهتره.
علاوه بر تعداد هستهها باید به این نکته اشاره کنیم که پردازندههای دسکتاپ معمولا حافظه نهان یا همون کش بیشتری هم دارند. هرچقدر کش بیشتر باشه به پردازنده این امکان رو میده که اطلاعات بیشتری رو برای بازیابی سریع ذخیره کنه.
اگه یه پردازنده i5 دسکتاپ و یه پردازنده i5 لپ تاپ رو از یه نسل در نظر بگیریم، پردازنده دسکتاپ ممکنه فرکانس پایه حدود 2.8 گیگاهرتز داشته باشه و فرکانس توربوی اون به بیشتر از 4 گیگاهرتز هم برسه. در حالی که پردازنده لپتاپ ممکنه فرکانس پایه 2.4 گیگاهرتز و فرکانس توربوی 3.5 گیگاهرتز داشته باشه.
همونطور که تو این مقاله میتونید ببینید هرچقدر فرکانس پردازنده بیشتر باشه میتونه تعداد دستورات بیشتری تو یه ثانیه اجرا کنه. وقتی فرکانس پردازنده زیاد باشه گرما و حرارت زیادی تولید میشه، و از اونجایی که لپتاپها ظرفیت حرارتی کمتری از دسکتاپها دارند پس پردازندهها مجبورند تو فرکانس پایینتری فعالیت کنند تا گرمای بیش از حد تولید نکنند..
توجه به این نکته مهمه که پردازندههای لپ تاپی که قابل اورکلاک کردن باشن خیلی محدودند و تو بهترین حالت قبل از رسیدن به محدودیتهای سیستم خنک کننده شما میتونید 200 یا 300 مگاهرتز فرکانس پردازنده لپ تاپ خودتون رو افزایش بدید.
برای پردازندههای دسکتاپ این محدودیت وجود نداره و بعضی از پردازندههای دسکتاپ میتونند 1 گیگاهرتز یا بیشتر اورکلاک بشن تا حداکثر عملکرد ممکن خودشون رو داشته باشند.
طبق چیزایی که گفته شد، به دلیل محدودیتهایی که لپ تاپ برای خنک نگه داشتن خودش داره فقط میتونه مقدار معینی گرما رو جذب کنه که این باعث میشه عملکرد خودش رو تو یه بازه محدود کنه. اما این به این معنی نیست که پردازنده لپ تاپ پردازندهی ضعیفیه، پردازنده لپ تاپ با توجه به ویژگیهای لپتاپ طراحی، ساخته و بهینه شده و پردازنده لپتاپهای بالارده سنگینترین بازیها و برنامههارو به راحتی اجرا میکنند.
پردازنده دسکتاپ به دلیل فضای بیشتری که سیستم دسکتاپ داره امکان اینو داره عملکرد بهتری نسبت به یه پردازنده لپ تاپ داشته باشه، چون سیستم خنک کنندهی بهتری داره و مثل لپ تاپ به باتری وابسته نیست. فرق بین پردازنده لپ تاپ و دسکتاپ به خاطر محیط و نوع کاربردشونه.
سوال روز
خیر، امکان اینکار وجود نداره. بیشتر پردازندههای لپتاپ روی مادربورد لحیم شدن، تو بعضی از لپتاپهای قدرتمند گیمینگ امکان جدا کردن پردازنده وجود داره که اونم فقط میتونه با یه پردازنده لپ تاپ دیگه جایگزین بشه و باید فاکتورهایی مثل سازگاری رو هم در نظر گرفت.
منبع: https://www.netbooknews.com/tips/difference-between-laptop-processor-and-desktop-processor
اگه حس میکنید لپ تاپتون کند شده و دنبال یه راه چاره میگردید این مقاله رو بخونید. بعد از خوندن این مقاله میفهمید چرا باید حافظه داخلی لپ تاپ خودتون رو تغییر بدید یا یه لپ تاپ جدید که SSD داره بخرید. اینجا ما میخوایم تفاوتهای SSD و HDD رو از نظر سرعت و ظرفیت و هزینه و طول عمر بررسی کنیم. در ادامه مارو همراهی کنید.
SSD یا HDD؟ فرق بین SSD و HDD چیه؟ تفاوت اصلی SSD با HDD نحوه ذخیرهسازی و دسترسی به دادههاست. HDD یه دستگاه ذخیرهسازی قدیمیه که از صفحههای مکانیکی و یه هد متحرک خوندن/نوشتن برای دسترسی به دادهها استفاده میکنه. SSD نوع جدیدتر و سریعتری از دستگاههای ذخیرهسازیه که دادهها رو روی تراشههای حافظه با امکان دسترسی فوری دخیره میکنه. تا اواخر دهه 2000 میلادی انتخاب ساده بود، شما وقتی میخواستید یه لپ تاپ یا یه هارد دیسک بخرید انتخابهای محدودی داشتید، انتخابهای شما بین ظرفیت و شاید سرعت محدود میشد. (سرعت بعضی از HDDها 5400 و سرعت بعضیاشون 7200 بود) اما امروز داستان فرق کرده، وقتی میخواید یه لپ تاپ یا هارد جدید برای خودتون بخرید دوتا گزینه خیلی متفاوت پیش روتون هست. مشخصات این دوتا لپ تاپ رو ببینید:
لپ تاپ 15 اینچی لنوو IdeaPad 3-B | لپ تاپ 13 اینچی ایسوس ZenBook UX363EA-A | |
پردازنده | Core i5 1035G1 Intel | Intel Core i7 1165G7 |
حافظه رم | 8GB DDR4 | 16GB DDR4 |
حافظه داخلی | 1TB HDD | 1TB SSD |
کارت گرافیک | NVIDIA GeForce MX130 | Intel® Iris® Xe Graphics |
صفحه نمایش | 15.6 FHD | 13.3 FHD OLED |
تو جدول بالا لپ تاپ سمت راستی یه فضای ذخیرهسازی قدیمیتر از نوع HDD داره و لپتاپ سمت چپی یه رسانه جدید ذخیرهسازی به اسم SSD داره.
هم HDD و هم SSD یه کاربرد داره و اون کاربرد ذخیرهسازی و نگهداری اطلاعاتی مثل موسیقی و عکس و فیلم و فایلها و برنامههای شماست. با اینکه کاربرد این دوتا دستگاه ذخیرهسازی یکیه اما فناوری ساخت اونا کلی با هم تفاوت داره. تفاوتشون چیه؟ HDD: یه محفظه شامل یه سری صفحه است که با پوشش فرومغناطیسی پوشونده شده. جهت مغناطش (مغناطیسی شدن) نشون دهنده تک تک بیت هاست. داده ها توسط یه هد که خیلی سریع از یه ناحیه از دیسک به ناحیه دیگهی دیسک حرکت میکنه خونده و نوشته میشند. از اونجایی که همهی این قطعات "مکانیکی" هستند، هارد دیسک کندترین و شکننده ترین. جزء هر کامپیوتریه. SSD: این نوع جدیدتر دیسکها اطلاعات را روی حافظه فلش ذخیره میکنند که شامل سلولهای حافظه جداگانه است که بیتهایی را ذخیره میکنه که بلافاصله توسط کنترلر قابل دسترسیاند.
تو بیشتر لپتاپهای جدید از SSD استفاده میشه. SSD مکانیکی نیست و انرژی کمتری مصرف میکنه که باعث طولانیتر شدن عمر باتری لپتاپ میشه. لپتاپهای قدیمی یا لپتاپهای جدید ارزون قیمت برای کمتر کردن هزینه هنوز از HDD استفاده میکنند ولی تو بعضی از لپتاپها شما امکان اینو دارید که فضای ذخیرهسازی خودتون رو به SSD تغییر بدید. تمام لپتاپهای میان رده و ردهبالای جدید با SSD که تکنولوژی روز ذخیرهسازیه به بازار عرضه میشند. بعضی وقتا شما مجبور نیستید بین SSD و HDD فقط یکی رو انتخاب کنید. بعضی از لپتاپها رسانههای ذخیرهسازی هیبریدی دارند، یعنی از ترکیب SSD و HDD برای ذخیرهسازی استفاده میکنند. مثلا بعضیا سیستمعامل و برنامهها و فایلهای پرکاربرد خودشون رو روی SSD قرار میدن و فایلهایی که کمتر استفاده میشه مثل فیلمها و عکسها رو روی HDD ذخیره میکنند که ظرفیت بیشتری با هزینه کمتری داره.
تفاوت سرعت بین HDD و SSD چشمگیره. حافظههای SSD تو همینه زمینهها سریعتر هستند اما اگه بخوایم تفاوتها تو زمینههای خاص رو بگیم باید به موارد زیر اشاره کنیم:
تو تئوری هرچی دادههای بیشتری تو یه سلول نوشته بشه سریعتر فرسوده میشه. یه سلول SSD حدود 3000 چرخه نوشتن عمر میکنه. شاید این طول عمر کم به نظر بیاد اما به لطف مفهومی به اسم "تراز سایش" کنترلر SSD عملیات نوشتن رو به طور یکنواخت بین تمام سلولها پخش میکنه تا مرگ سلول رو به حداقل برسونه. به خاطر همینه که هرچقدر ظرفیت SSD بیشتر باشه عمرش هم بیشتره. علاوه بر همهی اینا SSD مدرن سلول یدکی داره که جایگزین سلول خراب میشه. به این کار مدیریت سلول خراب میگن. با همه این حرفا اگه 24 ساعته هم در حال استفاده از هارد دیسک خودتون باشید حداقل یه دهه طول میکشه تا هارد دیسکتون خراب بشه.
نگران ظرفیت برای ذخیرهسازی اطلاعاتتون نباشید. هیچ فرقی بین SSD و HDD تو ظرفیت ذخیرهسازی وجود نداره. معمولا محدوده 128 گیگابایت تا 2 ترابایت برای هر دو وجود داره. و اگه به فضای بیشتری احتیاج داشتید میتونید از ترکیبی از هردوتا و یا یه فضای ذخیرهسازی خارجی مثل هارد دیسک اکسترنال استفاده کنید. اما SSD با ظرفیت زیاد هنوز گرون هستند، فرق بین SSD و HDD از لحاظ ظرفیت فقط تو قیمتشونه. پس در ادامه بریم که در مورد قیمت صحبت کنیم.
بازار ذخیره سازی فلش بی ثباته و بر اساس عرضه و تقاضا تغییر میکنه. در حالی که قیمت SSD بسیار کاهش یافته است، هنوز تفاوت قیمت قابل توجهی با HDD داره. یک هارد دیسک 500 گیگابایتی بین 25 تا 50 دلار قیمت داره (برای مدل های جدید و سریعتر) در حالی که یک SSD با ظرفیت 500 گیگابایت بین 60 تا 150 دلار قیمت داره. طبیعتا این قیمت ها به مرور زمان تغییر میکنه. اگه دنبال مقایسه قیمت دیسکها هستید این وبسایت بهتون کمک میکنه.
این یه مقایسه خیلی مهم برای گیمراست. خلاصه بخوایم بگیم، یه بازی رو خیلی بهتر رو SSD تجربه میکنید. با توجه به حجم عظیم داده که یه بازی تولید میکنه و فضایذخیرهسازی باید مدیریتشون کنه، داشتن یه SSD به لودینگ و اجرای سریعتر بازیها خیلی کمک میکنه. شما موقع بازی لگ کمتری رو تجربه میکنید چون لپتاپ شما نیازی به صیر کردن برای لود شدن بازی نداره. مثلا لود شدن بازی GTA V تو SSD حد.ود 25 ثانیه طول میکشه در حالی که اگه از یه HDD قدیمی استفاده کنیم لود شدنش بیشتر از دو دقیقه ول میکشه. به همین دلیل اگه شما یه گیمر حرفهای هستید و میخواید یه سیستم گیمینگ داشته باشید رو سیستم خودتون حتما به SSD احتیاج دارید. SSD تو کاربردهای زیر مزایای زیادی داره: تجارت: شرکت هایی که با حجم عظیمی از داده ها سر و کار دارند (مثل محیطهای برنامه نویسی یا تجزیه و تحلیل داده ها) اغلب به SSD ها متکی هستند، چون زمان دسترسی و سرعت انتقال فایل براشون خیلی مهمه. بازی: سیستمهای گیمینگ همیشه تو لبه فناوری بودن و از تکنولوژیهای روز رو استفاده کردند که شامل فضای ذخیرهسازی هم میشه. بازیهای محبوب و پرفروش دائم در حال لود کردن و نوشتن فایلها هستند پس SSD به بازیها کمک میکنه عملکرد بهتری رو سیستم داشته باشند. لپتاپها: حافظه های SSD نیاز به انرژی کمی دارند که به عمر باتری بیشتر تو لپ تاپ ها و تبلت ها کمک میکنه. همچنین SSD ها در برابر ضربه مقاومند که احتمال از دست دادن اطلاعات در صورت افتادن دستگاه رو کاهش میده. سرورها: سرورهای سازمانی به SSD برای خوندن و نوشتن سریع نیاز دارند تا بتونند به درستی به کامپیوترهای مشتریهای خودشون سرویس ارائه بدند.
وقتی شما قصد خرید SSD رو داشته باشید با اصطلاحات مختلفی مثل mSATA یا PCIe مواجه میشید. دونستن معنی این اصطلاحات به خرید بهتر شما کمک میکنه. برای اینکه SSD رو به سیستم خودتون متصل کنید باید از یه رابط خاص استفاده کنید رابطهای رایج عبارتند از PCIe و SATA که در ادامه راجه بهشون توضیح میدیم. PCI Express(PCIe) معمولا برای اتصال کارتهای گرافیک، کارتهای شبکه یا سایر تجهیزات با عملکرد بالا استفاده میشند. رابط PCIe پهنای باند بالا و تاخیر پایینی داره و این باعث میشه وقتایی که به ارتباط بین SSD و پردازنده یا رم خودتون داشته باشید عملکرد فوقالعادهای داشته باشه. SSD های NVMe که از این اتصال استفاده میکنند ورودی و خروجی بیشتر و تاخیر کمتری نسبت به SSDهای SATA دارند. NVMe دارای حداکثر 16 گیگابیت در ثانیه خروجی خامه که به لطف چندین کانال موازی، تا 4000 مگابایت در ثانیه کار میکنه. mSATA III، SATA III: SATA یک رابط قدیمی تره که به طور خاص برای ذخیره سازی طراحی شده و سرعت اون تا 6 گیگابیت در ثانیه یا حدود 600 مگابایت در ثانیه است. SATA به آرامی در حال کنار رفتن توسط NVME هست که به طور قابل توجهی سریعتره. دسکتاپها یا لپتاپهای قدیمیتر با HDD رو میتونید به یه SSD SATA ارتقا بدید.
نام لپ تاپ | پردازنده | حافظه رم | حافظه داخلی |
لپ تاپ 15 اینچی ایسوس VivoBook R528EP-B | Intel i5 1135G7 | 8GB DDR4 | 1TB HDD + 256GB SSD |
لپ تاپ 15 اینچی لنوو ThinkBook 15-CA | Intel i5 1135G7 | 8GB DDR4 | 1TB HDD + 256GB SSD |
لپ تاپ 15 اینچی ایسوس TUF Gaming FX506LH-AB | Intel i5 10300H | 16GB DDR4 | 1TB HDD + 512GB SSD |
لپ تاپ 15 اینچی ایسوس VivoBook K571LI-A | Intel i7 10750H | 16GB DDR4 | 1TB HDD + 512GB SSD |
یکی از نکاتی که موقع خرید هر وسیلهای باید بهش توجه کنید اینه که بدونید اصلا چرا به اون وسیله احتیاج دارید. دونستن اینکه چرا و چقدر به اون وسیله احتیاج دارید به شما کمک میکنه که تصمیم درستتری بگیرید. قبل از اینکه خریدی انجام بدید بهتره به ویژگیها و نقاط ضعف و قوت خرید خودتون مسلط باشید. تو این مقاله ما چنتا از دلایلی که بهمون میگه چرا باید لپ تاپ بخریم رو بررسی میکنیم.
اینکه بگیم همه باید لپ تاپ داشته باشند حرف نادرستی نیست. امروز دیگه آموزش به سبک قدیم نیست که برای یادگرفتن یه چیزی مجبور بودی به صورت فیزیکی تو یه زمان معین تو یه جای خاص باشی. امروز اینترنت به شما این امکان رو میده که هر موقع که وقت و انرژی و حوصله داشتی بشینی پای لپتاپ خودت و یه چیز جدید یاد بگیری و یا کارای خودت رو انجام بدی. حتی بیشتر کلاسهای فیزیکیای هم که این روزا تشکیل میشن معمولا نیاز به دستگاههایی دارند که شما باهاشون فعالیتی مثل کدنویسی و طراحی و نقشه کشی و از این قبیل کارا انجام بدید. شاید بگید با گوشی و تبلت هوشمند هم میشه از این کارا کرد، اما انجام این کارا رو گوشی هوشمند راحت نیست.یکی از دلایلش اینه که بیشتر برنامههای کاربردی برای سیستمعاملهایی مثل ویندوز و لینوکس طراحی و بهینهسازی میشن و یه دلیل دیگهاش اندازه صفحهنمایش موبایلهاست. حتی موبایلهایی با بزرگترین صفحه نمایش هم نمیتونند راحتیای که کار با یه لپتاپ داره رو به شما ارائه بدن. یکی از دلایل دیگه امکان استفاده از کیبورد و موس خارجیه، شما علاوه بر کیبورد و تاچ پد خود لپتاپ امکان اینو دارید که به راحتی یه کیبورد و موسی که بیشتر باهاش راحتید رو به لپ تاپ خودتون اضافه کنید. اگه میخواید لپتاپ بخرید و تردید دارید، در ادامه بهتون کمک میکنیم که تردیدتون برطرف بشه.
بریم سراغ یکی از دلایل دیگهای که به ما میگه چرا باید لپ تاپ بخریم خب شاید برای شما سوال باشه که چرا یه کامپیوتر دسکتاپ نخریم؟ دسکتاپ ها هم می تونند بیشتر کارهایی را که یک لپ تاپ انجام میده انجام بدند، اما فضای خیلی بیشتری نسبت به لپ تاپ اشغال می کنند. با داشتن یه کیس، مانیتور، صفحه کلید، ماوس، روتر و سیمهای زیاد، یک دسکتاپ ممکنه تا 4 برابر بیشتر از یک لپ تاپ فضا رو اشغال کنه. عوض کردن یه دسکتاپ با یه لپ تاپ باعث میشه فضای کمتری تو خونه شما اشغال بشه، مخصوصا اگه تو یه آپارتمان کوچیک زندگی میکنید این قابلیت خیلی به درد شما میخوره.
گفتیم که یکی از ویژگیهای داشتن لپتاپ راحتیه، یعنی شما میتونید اونو هر جایی ببرید. یکی دیگه از امکاناتی که داشتن یه لپتاپ به شما میده اینه که علاوه بر حمل اون به فضاهای خارج از منزل اونو به راحتی تو خونه خودتون هم میتونید جابجا کنید. فرض کنید شما مهمون دارید و خونتون خیلی شلوغه و فردا یه پروژه خیلی مهم دارید که باید تحویل بدید. اگه کامپیوتر شما دسکتاپ باشه نمیتونید به راحتی اونو جابجا کنید و برید یه اتاق دیگه یا اینکه اونو به کتابخونه ببرید و کارتون رو انجام بدید. ولی داشتن لپتاپ به شما این امکان رو میده به راحتی اونو به یه جای دیگه ببرید و کار خودتون رو انجام بدید. اگه میخواید وقت بیشتری کنار خانواده خودتون باشید و کار هم دارید لپ تاپ به شما اجازه میده تو اتاق کنار خانواده به کارهاتون هم رسیدگی کنید یا لپتاپ رو به تلویزیون خودتون وصل کنید و با خانواده عکس و فیلم تماشا کنید. حتی شما میتونید لپتاپ خودتون رو تو آشپزخونه هم ببرید تا دستوات آشپزی رو گام به گام ببینید و اجرا کنید!
اگه صاحب کسب و کار خودتون هستید یا تو یه شرکت کار میکنید داشتن یه لپتاپ بهتون کمک میکنه تا جلسههای خودتون رو مدیریت کنید و ارائههای خودتون رو انجام بدید. اگه قراره تو یه جمع چند نفره ارائه بدید نیازی به پروژکتور خارجی هم نیست و یه لپتاپ که همه بتونند ببینش برای ارائه کافیه. اما اگه قراره تو داشنگاه ارائه بدید و یا یه همایش تو یه سالن دارید وصل کردن لپتاپ خودتون به پروژکتورهای اون سالن به شما امکان میده از رو سیستم خودتون که روش تسلط کامل دارید یه ارائهی خوب انجام بدید. اگه دانشجو هستید ممکنه اینجا بتونید لپتاپ مورد نظر خودتون رو پیدا کنید.
اکثرا لپتاپ ویژگیهایی دارند که اگه بخواید اون رو یه کامپیوتر دسکتاپ داشته باشید باید هزینهی اضافی براش بپردازید. مثلا اکثر لپتاپها خودشوم وبکم دارند ولی اگه بخواید رو یه سیستم دسکتاپ وبکم داشته باشید باید یه هزینه جداگانه پرداخت کنید. وسایل دیگهای که جداگانه باید اونا رو تهیه کنید مثل ماوس و کیبورد و بلوتوث و وایفای هم داخل یه لپتاپ وجود دارند و نیاز نیست مثل یه سیستم دسکتاپ اونا رو جداگانه تهیه کنید.
شما میتونید به لپتاپهای خودتون اتکا کنید. اونا با آخرین تکنولوژیهای روز به بازار عرضه میشن و اگه شما یه لپ تاپ به روز رو بخرید تا چندسال به راحتی تمام نیازهای شما رو برطرف میکنند و دچار کمی و کاستی نمیشند. ولی دستگاههایی مثل تبلت و لپتاپ ظرف یکی دو سال دیگه اون کارایی گذشته رو ندارند.
اگه طرفدار برنامه و بازیهای سیستم عامل اندروید هستید میتونید با نصب شبیه ساز رو سیستم عامل خودتون علاوه بر برنامههای ویندوز برنامههای اندروید رو هم تجربه کنید. لکر لپتاپها سختافزاری بهتر از اکثر گوشیها دارند، پس اگه گوشی شما بازیهای سنگین رو پشتیبانی میکنه میتونید با نصب اون بازی روی لپتاپ از تجربه کردن اون بازی لذت ببرید! یه سری بازیها مثل Call of Duty Mobile رو لپتاپ با موس و کیبورد حس و حال دیگهای داره. شما میتونید از شبیهسازایی مثل BlueStacks, LD Player و Nox برای تجربه کردن اندروید روی لپتاپ ویندوزی خودتون استفاده کنید. یه خبرایی هم هست که گوگل برنامه داره تو سال آینده بازیهای اندروید رو برای ویندوز هم ارائه کنه که اگه این اتفاق بیفته کاربرای موبایل میتونند بازیهای مورد علاقه خودشون رو به راحتی روی ویندوز هم تجربه کنند.
خب بریم سراغ یه مقاله جدید که وقتی دارید لپتاپ و مانیتور و تلفن همراه برای خودتون میخرید خیلی به دردتون میخوره. این روزا وقتی دارید مشخصات لپتاپها رو مرور میکنید وقتی به قسمت صفحه نمایش میرسید به یه مشخصه به اسم رفرش ریت یا به زبون فارسی همون نرخ تازهسازی میرسید. دونستن اینکه رفرش ریت چیه و چرا اهمیت داره به شما کمک میکنه لپتاپ یا مانیتور بهتری برای خودتون انتخاب کنید، پس تو ادامه ی این مقاله مارو همراه کنید.
اگه براتون سواله که رفرش ریت چیه و چرا اهمیت داره، سادهترین جواب برای سوال شما میتونه این باشه:
سه تا کلمه تو جملهی بالا مهمه، تعداد دفعات، ثانیه و تازه شدن، اگه به این کلمات دقت کنید به سادگی میفهمید که رفرش ریت چیه و چرا اهمیت داره.
فرض کنید شما دارید فوتبال تماشا میکنید، چه رفرش ریتی برای تماشای فوتبال مناسبه؟
فرض کنید رفرش ریت صفحه نمایشی که با اون در حال تماشای فوتبال باشید 0.1 هرتز باشه. یعنی تو هر 10 ثانیه صفحه نمایش شما فقط یه بار آپدیت میشه. خب چی میشه؟ بله، درسته، شما کل از اتفاقات و جزئیاتی که تو زمین فوتبال افتاده رو از دست میدید.
خب این مثال خیلی سختگیرانه بود، چون معمولا بدترین صفحه نمایشها هم تو دههی اخیر حداقل 60 بار تو ثانیه رفرش میشند، یعنی رفرش ریتشون 60 هرتزه. ولی لازم بود همچین مثالی رو بزنیم تا شما به اهمیت نرخ تازهسازی پی ببرید.
فیلمها با سرعت 24 فریم در ثانیه (FPS) نمایش داده میشن و YouTube در حال تا نرخ فریم 60 فریم بر ثانیه رو پشتیبانی میکنه. حتی مانیتورهای ساده 60 هرتزی نیز می تونند بدون مشکل از عهده این کار بر بیان. پس نرخ تازهسازی بالاتر بیشتر ویدیوها را بهتر نشون نمیده. .در نتیجه نرخ تازه سازی بالا فقط هنگام اجرای بازی های ویدیویی مهمه.
یه مانیتور با نرخ تازه سازی بالا تصویرهای شفافی تولید می کنه که میشه گفت یکی از مهمترین تنظیمات بازی شما رو تشکیل میده.
اگه شما یه گیمر تازه کار هستید یا اصلا گیم براتون مهم نیست، یه مانیتور با نرخ رفرش 60 هرتز یا 75 هرتز برای شما مناسبه. مثلا مانیتور 24 اینچ بنکیو GW2480 با نرخ رفرش 60 هرتز جوابگوی نیاز شما هست.
اگه شما گیم رو به صورت حرفهای دنبال میکنید باید دنبال صفحه نمایشهایی با نرخ رفرش 144 هرتز باشید. پیشنهاد من به شما؟ مانیتور 24 اینچ بنکیو ZOWIE XL2411K
در آخر، اگه شما از طریق گیم کسب درآمد میکنید و تو مسابقات جهانی شرکت میکنید بهتره دنبال یه مانیتور با نرخ رفرش 240 هرتز باشید! یه نگاه به این دوتا مانیتور بندازید، با نرخ رفرش 240 هرتز آماده است که لحظههای خوبی رو در کنار شما تجربه کنه.
مانیتور 24 اینچ بنکیو ZOWIE XL2546K
مانیتور 27 اینچ بنکیو ZOWIE XL2746S
تو ویدئوی زیر میتونید ببینید که نرخ فریم چقدر تو اجرای بازیها تاثیر داره و چرا اگه کاربرد گیمینگ برای شما مهمه باید لپتاپی رو انتخاب کنید که صفحه نمایش اون نرخ فریم بالایی داشته باشه.
حالا که فهمیدیم رفرش ریت چیه و چرا اهمیت داره بهتره به یه نکته مهم اشاره کنیم. شاید خیلیا رفرش ریت و FPS رو یکی بدونند و یا این دوتا رو با هم اشتباه بگیرند. پس توضیح دادن تفاوت این دوتا مهمه.
بهتره اول بریم ببینیم فریم ریت چیه. حرکات روی مانیتور حاصل نمایش تصویرهای ثابتیه که به هر کدوم از اون تصویرا یه فریم یا قاب میگند. مهم نیست در حال بازی کردن باشید یا تماشای فیلم و سریال یا حتی حرکت دادن ماوس روی صفحه، همهی اینا حاصل به هم پیوستن تصاویر ثابته.
با دونستن این موضوع نرخ فریم نرخیه که فریمهای جدید تو هر ثانیه نشون داده میشه. نرخ فریم با واحد فریم در ثانیه یا همون FPS نمایش داده میشه. هر چی نرخ فریم بالاتر باشه فریمهای بیشتری تو هر ثانیه نمایش داده میشه و تصویر روونتر و واقعیتر به نظر میاد.
نرخ فریم توسط ترکیبی از کارت گرافیک و پردازنده شما تولید میشه یعنی ترکیب این دوتا باید توانایی ارائه دادن یه FPS بالا رو داشته باشه، بنابراین FPS در اصل تعداد فریمهایی است که سیستم شما میتونه تو یک ثانیه تولید کنه، در حالی که نرخ به روز رسانی نرخیه که نمایشگر شما میتونه خودش رو تازهسازی کنه.
پس به عبارت سادهتر، وقتی حرف از FPS شد پای توانایی سیستم شما به میون میاد و وقتی حرف از نرخ تازهسازی شد توانایی نمایشگر شما سنجیده میشه. اگه بخوایم تفاوت این دوتا رو به طور خلاصه بگیم:
وقتی دارید مانیتور میخرید یا دنبال خرید لپتاپ هستید، هرچه رفرش ریت نمایشگر بالا باشه بهتره، اما چیزای دیگهای مثل زمان پاسخ و دقت رنگ و زاویه دید هم وجود داره که باید به توجه کنید.
تنها در نظر گرفتن نرخ رفرش ممکنه ایدهآل نباشه. اما این طبیعیه که بخواید از بالاترین نرخ رفرشی که نمایشگر شما پشتیبانی میکنه استفاده کنید.
خب خب خب، امیدوارم به خوبی تونسته باشیم توضیح بدیم که رفرش ریت چیه و چرا اهمیت داره آخر مقاله اگه بخوایم کل مقاله رو تو چنتا جمله براتون خلاصه کنیم این میشه که، اگه شما یه گیمر حرفهای هستید حتما دنبال صفحه نمایشهایی با نرخ تازهسازی بالای 144 هرتز باشید، اما اگه زیاد اهل بازی نیستید نمایشگرهایی با نرخ فریم 60 هرتز و 75 هرتز هم کار شما رو راه میندازه.